Translate

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ

Σε εγκατάλειψη το εκκλησάκι της Αγίας Καλλιόπης στην Τριάδα



Έχει γραφτεί από Γεώργιος Πρατζί,κος

Παρασκευή, 03 Αύγουστος 2012

Στην τοπική Κοινότητα της Τριάδας του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Καλλιόπης, το οποίο έχτισε ο Κριεζώτης στα ερείπια ενός άλλου βυζαντινού ναού, που ήταν παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας όπως φαίνεται. Το εκκλησάκι αυτό πήρε το όνομα της Αγίας Καλλιόπης, επειδή ήθελε με αυτό τον τρόπο ο Κριεζώτης να τιμήσει το όνομα της μητέρας του. Μέσα σε αυτό φυλάσσονται οι λειψανοθήκες πολλών μελών της οικογένειας Κριεζώτη, ενώ κοντά σε αυτό έχουν βρεθεί κεραμικά εύρηματα, τα οποία ανήκουν στην αρχή της Νεολιθικής εποχής. Επίσης έχουν βρεθεί όστρακα της μυκηναϊκής,της  γεωμετρικής αλλά και της κλασικής  εποχής.
Η ιστορική σπουδαιότητα, που έχει το συγκεκριμένο εκκλησάκι είναι ανεκτίμητη αλλά και η αδιαφορία από το Δήμο και από την πολιτεία είναι πολύ μεγάλη.
Κατά την παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου  του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, ο νυν Δήμαρχος κος Μπουροδήμος είχε αναφέρει ότι θα αναδειχθούν όλα τα ιστορικά μνημεία της περιοχής κάτι το οποίο βέβαια μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Έτσι τα περισσότερα ιστορικά μνημεία που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου αλλά και το ίδιο το εκκλησάκι της Αγίας Καλλιόπης και η γύρω περιοχή από αυτό βρίσκονται στο έλεος του Θεού, δίχως να έχει γίνει καμία κίνηση προστασίας αυτού, με αποτέλεσμα να είναι εμφανή τα σημάδια εγκατάλειψης.
Επίσης δεν είναι γνωστό αν έχουν γίνει κινήσεις από την μεριά των αρμόδιων υπηρεσιών της Εφορίας Αρχαιοτήτων.
Πάντως αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα πρέπει άμεσα να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προστατευθεί ένα τόσο σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά  και όλα τα ιστορικά μνημεία τη περιοχής, τα οποία είναι παρά πολλά και όπου πολλά από αυτά δεν είναι γνωστά ούτε καν στους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ   http://www.messapianews.gr/
ΧΡΥΣΟΠΛΟΚΩΤΑΤΕ ΠΥΡΓΕ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΤΕΙΧΕ ΠΟΛΙΣ ,
 ΗΛΙΟΣΤΑΛΑΚΤΕ ΘΡΟΝΕ,
ΚΑΘΕΔΡΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ, ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟΝ ΘΑΥΜΑ ΠΩΣ ΓΑΛΟΥΧΗΣ ΤΟΝ ΔΕΣΠΟΤΗ.

ιστορική περιοχή "Τσαγιούς"


Έχει γραφτεί από Γεώργιος Πρατζί,κος
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Τετάρτη, 05 Σεπτέμβριος 2012

AddThis Social Bookmark Button

Στην περιοχή "Τσαγιούς" η οποία βρίσκεται μεταξύ των Τοπικών Κοινοτήτων Στενής και Καμπιών διασώζεται πελασγικό τείχος, όπου σύμφωνα με τη γνώμη που επικρατούσε (ελλείψει στοιχείων βέβαια) στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε πόλη και το συγκεκριμένο τείχος αποτελούσε τμήμα του ναού της θεάς Αρτέμιδας.
Στην περιοχή πριν αρκετά χρόνια είχε έλθει ένα Βέλγος καθηγητής της Αρχαιολογίας όπου προσπαθούσε να βρει ένα λίθο όπου έγραφε πάνω την την λέξη ΑΠΟΛΛΩΝ, όπου όμως δεν βρέθηκε διότι πιθανόν να είχε λεηλατηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου